Αρχείο κατηγορίας Δραστηριότητες

ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ, 1-3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Θερινή Ακαδημία «Ο Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνει θερινή ακαδημία με θέμα: «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» από 1 έως 3 Ιουλίου 2017, στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 Η Ακαδημία θα διαρκέσει 3 μέρες (1-3 Ιουλίου) και συνολικά 25 ώρες.

Θα διεξαχθεί στην αγγλική από 8 εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα και προσφέρει 2 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες. Απευθύνεται σε δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, νομικής, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Η φετινή θερινή ακαδημία δομείται σε πέντε άξονες: α) Τη δομή και την εξέλιξη του Χώρου Ελευθερίας, Ασφαλείας και Δικαιοσύνης (ΧΕΑΔ),  β)  την  Ευρωπαϊκή  Ιθαγένεια  και  τα  Δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη ιδίως στον  ΧΕΑΔ,  γ) τον Χώρο Σένγκεν, και τις πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου, δ) Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αστυνομική Συνεργασία και ε) Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη στην ΕΕ.

Την πρώτη θεματική θα αναπτύξει ο Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης και Κάτοχος Έδρας Jean Monnet. Για το δεύτερο θέμα θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δέσποινα Αναγνωστοπούλου. Τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα αναλύσει ο Βασίλης Χατζόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπριζ). Την Πολιτική Ασύλου της ΕΕ θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Δρ. Ρεβέκκα Παιδή, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιάσει την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη και τον ρόλο των μικρών κρατών. Την αστυνομική συνεργασία στην ΕΕ θα αναλύσει ο Δρ. Νικόλαος Γαϊτενίδης, προϊστάμενος του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Αξιών της ΕΕ του Κέντρου Αριστείας. Τέλος, η πέμπτη θεματική για την Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη θα παρουσιαστεί από τον Miguel GardenesSantiago, Μόνιμο Καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, και την Αθηνά Γιαννακούλα, Δ.Ν. δικηγόρο, συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Οι ώρες διδασκαλίας είναι το Σάββατο 1 Ιουλίου από τις 10.30 μέχρι τις 18.30, την Κυριακή 2 Ιουλίου από τις 15.00 έως τις 21.45, και την Δευτέρα από τις 15.00 μέχρι τις 22.00.

Το κόστος είναι 190 ευρώ για εγγραφές πριν τις 25 Μαΐου και 240 για εγγραφές  μετά  τις 25 Μαΐου.

Ειδικά για τους φοιτητές το κόστος είναι 130 ευρώ για εγγραφές πριν τις 25 Μαΐου και 190 ευρώ για εγγραφές μετά τις 25 Μαΐου.

Το κόστος περιλαμβάνει: τα δίδακτρα, όλο το διδακτικό υλικό, διαλείμματα με καφέ και ελαφρύ φαγητό.

Υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις 10% στα δίδακτρα σε περίπτωση εγγραφής 2 ατόμων  και 20% σε περίπτωση εγγραφής 3 ατόμων μαζί. Προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις.

Η θερινή ακαδημία θα χορηγήσει δύο υποτροφίες υπό τον όρο πως θα καταχωρηθούν άνω των 20 συμμετοχών και οι υποψήφιοι θα δείξουν μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και επιδόσεις, καθώς και απόδειξη της οικονομικής τους αδυναμίας (πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας). Η υποτροφία καλύπτει μόνο το κόστος συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2017. Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα υποβολής αιτήσεων (στα Αγγλικά) που θα βρείτε στο http://jmcexcellence.uom.gr/ανακοινώσεις/θερινη-ακαδημια-κεντρου-αριστειασ-ζα/

**Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις danag@uom.gr (κα. Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,  Ακαδημαϊκή  Συντονίστρια  του  Κέντρου  Αριστείας) ή mantzari@uom.edu.gr (υποψ. διδάκτωρ κα. Μαντζάρη, υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Κέντρου Αριστείας) ή να καλέσετε στο 2310 891 442 και 6979 639368.

 

Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια βίου Μάθηση – Πέμπτη 25 Μαΐου ώρα 9.30-1.30 – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ JEAN MONNET
ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια Βίου Μάθηση

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Αίθουσα συνεδρίων, 1ος όροφος

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Έρευνα σε Κρίσιμα Θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης», οργανώνει, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, ώρες 9.30-14.00, συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια Βίου Μάθηση», στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, (Εγνατίας 156, 1ος όροφος).

Το συνέδριο θα αφορά καίρια ζητήματα που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο και τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,

– η πορεία και οι νέοι στόχοι προς τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο,

– οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

– το θεσμικό πλαίσιο και επιχειρησιακές προκλήσεις για την αναγνώριση δεξιοτήτων και προσόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

– η εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην εποχή της δια βίου μάθησης,

– οι δεξιότητες για τη ζωή με σκοπό την οικοδόμηση αποκεντρωμένων συνεργειών μάθησης για την υποστήριξη των βασικών δεξιοτήτων σε άτομα με χαμηλά προσόντα και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, και

– η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: Η κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική περίπτωση.

Για τα παραπάνω ζητήματα θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι παρακάτω καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Κρήτης:

Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet «Πολιτικές εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς (μέσω skype)

Δημήτριος Σκιαδάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Θεματικός Συντονιστής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σοφία Μπουτσιούκη, Λέκτορας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Βασιλική Καραβάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Γεώργιος Ζαρίφης, Επίκουρος Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Νικόλαος Παπαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ), Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Αν. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ), Πανεπιστημίου Κρήτης

Μετά από κάθε συνεδρία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης από το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ JEAN MONNET ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όσοι φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για πρακτική άσκηση στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet (μη αμειβόμενη), αποστέλλοντας μήνυμα με τον τίτλο praktiki askisi στην ηλεκτρονική διεύθυνση despinaanagnostopoulou@yahoo.com, με συνημμένο ένα βιογραφικό σημείωμα, μέχρι την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016.

 

Οι θέσεις είναι για 6 ή 8 φοιτητές από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Νομική Σχολή ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή ΔΠΘ, το Τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

 

Οι συνεντεύξεις θα γίνουν την Παρασκευή  9.12.2016, από ώρα 14.00 έως 16.00, ανάλογα με τη σειρά εμφάνισης στο γραφείο 321 Β, τρίτος όροφος, Πύργος ΚΖ, ΠΑΜΑΚ.

Οι όροι της πρακτικής άσκησης είναι οι ακόλουθοι:

 

Η πρακτική άσκηση είναι μη αμειβόμενη.  Η άσκηση διαρκεί από Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου μέχρι 27 Μαΐου 2017 με ενδιάμεσα διαλείμματα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και για την εξεταστική Ιανουαρίου. Η άσκηση θα είναι καταρχήν συμβατή με το πρόγραμμα κάθε φοιτητή που θα επιλεγεί. Θα περιλαμβάνει απασχόληση του ασκούμενου για 12 ώρες την εβδομάδα περίπου. Σημαντικό προσόν που θα ληφθεί υπόψη είναι η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (Proficiency) και η επιτυχής εξέταση σε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου ή ευρωπαϊκών θεμάτων. Σε περίπτωση αναιτιολόγητης και συνεχούς παραμέλησης των καθηκόντων, θα παύει η πρακτική άσκηση και δεν θα δίνεται πιστοποιητικό άσκησης. Η άσκηση μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα και θα περιλαμβάνει παρουσία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για συνεργασία μαζί με την κάτοχο της Έδρας Jean Monnet και τους θεματικούς συντονιστές του Κέντρου Αριστείας, κατόπιν συνεννόησης.

 

Η πρακτική άσκηση περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα ή όλα τα ακόλουθα αντικείμενα, κατά την επιλογή του κάθε ασκούμενου μετά από συνεννόηση του επιβλέποντα:

 

α) έρευνα, προετοιμασία,  επιμέλεια και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αριστείας notebooks (τετραδίων εργασίας) στα αγγλικά και στα ελληνικά πάνω σε ένα από τα παρακάτω θέματα του Κέντρου Αριστείας: Ασφάλεια στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, το Επενδυτικό σχέδιο Juncker, Ενίσχυση των Δικαιωμάτων του Ευρωπαίου Πολίτη και Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια Βίου Μάθηση, Εμπόδια στην Κυκλοφορία των Ερευνητών, Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Ένωση.

 

β) έρευνα, προετοιμασία,  επιμέλεια και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Αξιών του Κέντρου Αριστείας συλλογών νομολογίας και νομοθεσίας στην Ελλάδα, στην ΕΕ και στα κράτη μέλη, στα αγγλικά και στα ελληνικά για τις συνταγματικές αξίες της ΕΕ (αξιοπρέπεια, ισότητα, δημοκρατία, ελευθερία, κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα).

γ) προώθηση των εκδηλώσεων του Κέντρου Αριστείας και κάλυψη ειδησεογραφίας.

 

δ) διοικητική στήριξη των συνεδρίων του Κέντρου Αριστείας πάνω στα παραπάνω θέματα καθώς και του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Αξιών.

 

ε) διαδικασία απομαγνητοφώνησης εισηγήσεων από συνέδρια του Κέντρου Αριστείας που έγιναν πέρυσι ή θα γίνουν φέτος.

 

στ) διαδικασία αρχικού proofreading των βιβλίων του Κέντρου Αριστείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, δηλαδή ανάγνωση και διόρθωση των εκφραστικών, ορθογραφικών και τυπογραφικών λαθών σε εισηγήσεις που έχουν ως θέμα την εμβάθυνση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στα Ευρωπαϊκά θέματα.

 

ζ) μετάφραση κειμένων από την ελληνική στην αγγλική και αντίστροφα, ή τη διόρθωση μεταφράσεων.

 

η) έρευνα σε βάσεις δεδομένων, αποδελτίωση και ανεύρεση βιβλιογραφίας, νομολογίας και νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό δίκαιο, ευρωπαϊκούς θεσμούς και ευρωπαϊκές πολιτικές.

 

θ) απλό μοντάζ και ανάρτηση βίντεο από τις δραστηριότητες του Κέντρου Αριστείας στο youtube.

 

Στο τέλος της πρακτικής άσκησης, εφόσον διεξαχθεί επιτυχώς, θα δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό και συστατική επιστολή για κάθε χρήση. Οι ασκούμενοι θα βελτιώσουν την ικανότητα στη χρήση της αγγλικής γλώσσας γενικά και ορολογίας ειδικότερα και θα αποκτήσουν εμπειρία στην ερευνητική εργασία και στην έκδοση notebooks, συλλογών και βιβλίων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα πεπραγμένα της Έδρας Jean Monnet βλ. ιστοσελίδα https://jmc.uom.gr/.

Για όσα έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα το Κέντρο Αριστείας βλ. http://jmcexcellence.uom.gr/%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CE%B9/

και http://jmcexcellence.uom.gr/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ JEAN MONNET ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Συνεχίζεται ο τέταρτος κύκλος  Διδακτικών Σεμιναρίων με το Σεμινάριο “Δίκαιο της Εσωτερικής Αγοράς και του Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ”.

Αναρτάται το ενδεικτικό πρόγραμμα. Δηλώσατε συμμετοχή στην φόρμα που αναρτάται στο τέλος της σελίδας.

Page11

 

Page12

 

 

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 

Εάν δεν λάβατε email επιβεβαίωσης, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο ies1265@uom.edu.gr

 

 

 

 

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ (EXETER) ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

International Summer School programme at the University of Exeter  for  students wishing to study abroad during the summer:

Introduction to English Law

http://www.exeter.ac.uk/international/summerschool/academic/law/

www.exeter.ac.uk
Introduction to English Law. Academic Coordinator: Dr Joseph Lee. This course will provide you with a broad and critical understanding of the structure and function …

This course will enable students to gain experience in the key foundations of English law/the Common Law system with students from around the world.  Students also take part in a mooting competition during the programme to enhance their understanding of the topics covered in the programme and what lawyers do on a daily basis.  The programme is accredited at 15 credits and 7.5 ECTS, the equivalent to a semester module at Exeter and is taught by faculty from our Law department.

Outside of classes students stay in residences on the main campus and can take part in a social programme which includes a weekend in London plus a number of events in Exeter and the south-west of England.  The programme is also a chance to study with students from around the world with over 30 nationalities represented (including USA, Hong Kong, China, Nigeria, Brazil and most European countries).  Our students have commented that this is one of the benefits of attending our summer programme.

The cost of attending the programme ranges between £2,320 and £2,570, depending on student’s choice of accommodation, and includes tuition, accommodation plus breakfast and dinner, social events and day trips at weekends.  A number of scholarships are also available.  Full details are available online at:  www.exeter.ac.uk/international/summerschool/

ΝΕΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενα νέο επίσημο blog καταχωρήθηκε στο UACES (University Association for Contemporary European Studies) σχετικά με την ΕΕ και την Δημοκρατία (http://euanddemocracy.ideasoneurope.eu/) στο όνομα του Αλέξανδρου Κυριακίδη, ο οποίος συμμετείχε με  εισήγηση στο  Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Υποψηφίων Διδακτόρων που οργάνωσαν οι Εδρες Jean Monnet του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 8 και 9 Μαίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα σχόλια σας και τα άρθρα σας είναι ευπρόσδεκτα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου 2015 τον 4ο κύκλο Διδακτικών Σεμιναρίων της Έδρας με το δωρεάν Σεμινάριο για τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, ώρες 17.00-20.00 στην αίθουσα 9 στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εγνατία 156.

Το Σεμινάριο είναι διάρκειας 12 ωρών και θα διεξάγεται την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015. 

Περιλαμβάνει τη θεωρητική διδασκαλία και την εθελοντική συμμετοχή σε συζήτηση με τους παρακάτω θεματικούς κύκλους: α) Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα, Κοινωνία των Πολιτών και Ανθρώπινα Δικαιώματα, β) Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θεσμική Δημοκρατία και γ) Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στον τομέα της Ασφάλειας και Δικαιοσύνης με έμφαση στη Μετανάστευση και στο Άσυλο.

Το Σεμινάριο επικεντρώνεται στην έννοια της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας και επιχειρεί να διερευνήσει το περιεχόμενο και την «φύση» των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στον βίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα θα αναλυθούν από την κάτοχο της Έδρας Jean Monnet τα ακόλουθα θέματα:

  • τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών υπό ιστορική και συγκριτική προοπτική, με βάση τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ
  • τα δικαιώματα που απονέμει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια
  • η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι συνέργειες με το Συμβούλιο της Ευρώπης
  • η ισότητα των Ευρωπαίων πολιτών και ο αγώνας κατά του ρατσισμού και των άλλων διακρίσεων
  • τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας
  • ο Ευρωπαίος πολίτης ως μέλος της κοινωνίας της πληροφορίας και ηλεκτρονικός καταναλωτής

Θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Για τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης απαιτούνται 3 (αντί 4) παρουσίες ή παρουσία 9 ωρών (αντί 12).

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνουν διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές με τα παρακάτω θέματα:

1)      Η αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων πολιτών: 25 Νοεμβρίου 2015.

Επίκουρος Καθηγητής Ι. Παπαδόπουλος, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ

2)      Τα δικαιώματα των αναπήρων: 2 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.15

Αγλαΐα Κατσιγιάννη, ΜΔΕ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ, Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών  Νομού Δράμας

3)      Βία κατά των Γυναικών: 2 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.30.

Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ, Europe Direct Ξάνθης, Μέλος Team Europe

4)      Τα αθέατα εμπόδια στην ένταξη των Ρομά:  2 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18.45

Ιωάννα Ζάικου, εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΜΔΕ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ

5)      Τα δικαιώματα των αναπήρων: 2 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.15

Αγλαΐα Κατσιγιάννη, ΜΔΕ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ, Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών  Νομού Δράμας

6)      Το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία και η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης:

9 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.15

Επίκουρος Καθηγητής Ι. Παπαγεωργίου, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

7)      Η προώθηση των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη από το δίκτυο Europe Direct: 9 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 17.15

Κατερίνα Ρουμελιώτη, Europe Direct Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

8)      Το δικαίωμα στα προσωπικά δεδομένα: 16 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 17.15

Καθηγήτρια Ε. Αλεξανδροπούλου, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ΠΑΜΑΚ

Πληροφορίες, Πρόγραμμα και Eγγραφές ηλεκτρονικά: https://jmc.uom.gr/

Περισσότερες πληροφορίες στην κ. Κατερίνα Γιακουμή: ies1217@uom.edu.gr και danag@uom.gr

 

Ο αριθμός των ήδη  εγγεγραμμένων είναι ήδη διπλάσιος από τον αριθμό των θέσεων στην αίθουσα και είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε τις εγγραφές.

Οσοι έχετε εγγραφεί συμπεριλαμβάνεται ήδη το όνομά σας σε κατάλογο παρουσιών και δεν θα λάβετε χωριστό μέιλ επιβεβαίωσης  

 

 

 

Προσεχής Ημερίδα του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης – Το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Ημερίδα του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

27 Φεβρουαρίου 2015

 

Πρώτο μέρος

Παρουσίαση του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ

Καββαδία Ελένη (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)

Τοποθετήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Καϊλή Εύα (αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Κύρτσος Γεώργιος (μέλος στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Χρυσόγονος Κωνσταντίνος (Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

 

Δεύτερο μέρος

Θεματικές ενότητες:

Α. Πολιτικό σκέλος: δομή, διακυβέρνηση, λογικές λειτουργίας (κοινοτικές, διακυβερνητικές).

Β. Χρηματοοικονομικό σκέλος: πηγές χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Επενδυτικού Ταμείου, το ζήτημα της μόχλευσης.

Γ. Επενδυτικό σκέλος: τομείς προτεραιότητας (διευρωπαϊκές υποδομές, δίκτυα, ΜΜΕ), αναπτυξιακό όφελος.

Ομιλητές

Γκότσης Χαράλαμπος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς)

Γούλας Απόστολος (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Μάρδας Δημήτριος (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Νίκας Χρήστος (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Παπαδόπουλος Ιωάννης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

 

Διοργάνωση: Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (http://diethneis-sxeseis.gr/site/)

Προεδρεύων ημερίδας: Παπαδόπουλος Ιωάννης (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Συντονιστές: Κιόχος Απόστολος (Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Βλάχος Βασίλειος (Υποψήφιος διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Διάλεξη Προσκεκλημένου Ομιλητή, Επίκουρου Καθηγητή Ιωάννη Παπαγεωργίου

Έδρα Jean Monnet

«Νεες Διαστασεις στις Ευρωπαϊκες Νομικες Σπουδες»

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

τού κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η λειτουργία του  Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πράξη

 

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, 10.45- 11.45, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος

«Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης I»

στην

Αίθουσα 4

Η είσοδος είναι ανοιχτή για όλους

Page1

Τρίτος Κύκλος Διδακτικών Σεμιναρίων Έδρας Jean Monnet: Τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη

Η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει τον 3ο κύκλο Διδακτικών Σεμιναρίων.

Στο εξάμηνο αυτό θα οργανωθεί το Σεμινάριο για τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου

 

Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου σε μορφή pdf

 

seminario3_-_TRIPART-page-001

 

Page2

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστημονική Εκδήλωση “Προστασία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη”

Η Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Επιστημονική Εκδήλωση

 

προς τιμήν της Καθηγήτριας Παρασκευής Νάσκου Περράκη

με θέμα:

 

 

“ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα επιδοθεί ο τιμητικός τόμος:
“T. Skouteris, M. Vagias (eds.), International Organisations and Human Rights: Essays in Honor of Professor Paroula Naskou-Perraki”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 , ώρα 18.00,

στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας,

Εγνατία 156, Θεσσαλονίκη

 είσοδος ελεύθερη

Page_1

Page1

Page2

Διάλεξη Προσκεκλημένου Ομιλητή

postxv1

 

Ο Βασίλης Χατζόπουλος είναι Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης, Bruges (Βέλγιο), Επίτιμος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham (Ην. Βασίλειο), Δικηγόρος και Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ανακοίνωση έναρξης Σεμιναρίου για το Δίκαιο της Εσωτερικής Αγοράς και του Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκληρώνει τον 2ο κύκλο Διδακτικών Σεμιναρίων με το Σεμινάριο για το Δίκαιο της Εσωτερικής Αγοράς και του Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ.

Το Σεμινάριο είναι διάρκειας 16 ωρών και περιλαμβάνει τη θεωρητική διδασκαλία και τη συμμετοχή σε έρευνα και συζήτηση με τους παρακάτω θεματικούς κύκλους:

1. Εσωτερική αγορά και εξωτερικό εμπόριο,

2. Τελωνειακή νομοθεσία (Νέος Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας),

3. Εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ για ελεύθερες συναλλαγές με τρίτες χώρες,

4. Ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων και υπηρεσιών – Ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου και ΟΝΕ,

5. Φορολογική πολιτική της ΕΕ ιδίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο, και

6. Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού και Αντιμονοπωλιακή πολιτική.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους ιδιώτες από την εσωτερική αγορά και την ΟΝΕ.

Το Σεμινάριο διεξάγεται δωρεάν  και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς  και σε επαγγελματίες, ιδίως δικηγόρους ή ασκούμενους δικηγόρους.

Με την επιτυχή παρακολούθηση του σεμιναρίου (16 ώρες/σεμινάριο, που περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία και συμμετοχή σε ομάδα έρευνας), θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Έδρα Ζαν Μονέ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Για τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης απαιτούνται 3 (αντί 4) παρουσίες ή παρουσία 12 ωρών (αντί 16).

Το Σεμινάριο για το Δίκαιο της Εσωτερικής αγοράς και του Εξωτερικού εμπορίου θα ξεκινήσει στις 29 Απριλίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου 2014.

Θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 15.00-17.00 στο Αμφιθέατρο 9 και 17.00-19.00 στο Αμφιθέατρο 8, στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα

https://jmc.uom.gr/?page_id=90
Για πληροφορίες danag@uom.gr   Τηλ. 2310 891 442

 

Δέσποινα Ανγνωστοπούλου,

Επίκουρη Καθηγήτρια

Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ