ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Η Έδρα επιδιώκει δύο βασικούς στόχους:

Α) Την αύξηση του ενδιαφέροντος και την ενισχύση των γνώσεων στον πεδίο του δικαίου της ΕΕ, προκειμένου να προετοιμαστούν οι στοχευόμενοι/ες εκπαιδευόμενοι/ες  για να είναι μελλοντικοί/ές πολιτικοί και οικονομικοί ηγέτες/ιδες, καθώς και διαμορφωτές/τριες κοινής γνώμης και νομοθέτες/τριες. Στο πλαίσιο του πρώτου στόχου του έργου, θα επιδιωχθούν επτά επιμέρους στόχοι:

  • Το κίνητρο για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών σε μια καινοτόμο αμφίδρομη διαδικασία κατάρτισης και έρευνας με στόχο την καλύτερη κατανόηση θεμελιωδών εννοιών και δυναμικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η αυξανόμενη δυσπιστία που παρατηρείται στους/ις Έλληνες/ιδες πολίτες σχετικά με το «ευρωπαϊκό ιδανικό», να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία πριν την αποφοίτηση και ισχυρό ακαδημαϊκό κεφάλαιο.
  • Η προσέλκυση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών σε δραστηριότητες προβληματισμού και συζήτησης για αμφιλεγόμενα ευρωπαϊκά ζητήματα, ιδιαίτερα υπό το φως του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.
  • Η ανάπτυξη και βελτίωση των μεθόδων και διαδικασιών διδασκαλίας των σχετικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιοτική διαχείριση της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νομικά θέματα της ΕΕ.
  • Η βελτίωση του διδακτικού υλικού, η απόκτηση υλικού αναφοράς, εξοπλισμού κ.λπ. θα συμβάλει στην αύξηση της επιστημονικής ποιότητας των γραπτών εργασιών και στην αποτελεσματικότητα της ερευνητικής δραστηριότητας.
  • Η ανάπτυξη ικανοτήτων για περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση για μελλοντικούς/ες πολιτικούς και νομοθέτες/τριες καθώς και διαμορφωτές/τριες κοινής γνώμης.
  • Η κινητικότητα των ερευνητών/τριών με σύντομες εκπαιδευτικές επισκέψεις.
  • Η εμφάνιση συνεργειών για τη δημιουργία νέων προτύπων στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την έρευνα και την ενημέρωση με τη συνεργασία της Έδρας με χώρες γεωγραφικής εγγύτητας όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ευρωμεσογειακή περιοχή.

Β) Ενημέρωση του κοινού για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ, την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα και την επανεξέταση των οφελών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο του δεύτερου στόχου του έργου, θα επιδιωχθούν τρεις επιμέρους στόχοι:

  • Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες των καθηγητών/τριών και των ερευνητών/τριών και θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων για αμφιλεγόμενα και κρίσιμα θέματα.
  • Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη βελτίωση της ενημέρωσης και της διάδοσης των πληροφοριών και των γνώσεων σε μια περιοχή που επλήγη σκληρά από την οικονομική κρίση (Βόρεια Ελλάδα).
  • Η αναζωογόνηση των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της πολιτισμικής πολυμορφίας και του κράτους δικαίου εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και η αύξηση του ενδιαφέροντος της ακαδημαϊκής κοινωνίας και του κοινού για τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

"New Dimensions on EU Legal Studies", University of Macedonia, Department of International and European Studies