1ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Jean Monnet για Υποψήφιους Διδάκτορες και Νέους Ερευνητές Δικαίου της ΕΕ Doctoral Colloquium «Η ΕΕ σε ένα Σταυροδρόμι: Προκλήσεις και Προοπτικές» Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων εισηγήσεων

banner2015

Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων εισηγήσεων

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Νέες Διαστάσεις στις Νομικές Ευρωπαϊκές Σπουδές», σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτισμός», με την υποστήριξη του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνουν ένα φόρουμ συζήτησης σχετικά με την κατάσταση και τα ζωτικής σημασίας θέματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σε αυτό το φόρουμ, υποψήφιοι διδάκτορες στις Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει την έρευνά τους πριν από τουλάχιστον ένα έτος, μπορούν να παρουσιάσουν το διδακτορικό τους έργο και να συζητήσουν τα ερευνητικά ερωτήματα και τη μεθοδολογία τους μεταξύ τους και με μια ομάδα έμπειρων ερευνητών και επαγγελματιών. Οι νέοι ερευνητές που έχουν τελειώσει το διδακτορικό τους όχι περισσότερο από 2 χρόνια πριν, είναι επίσης ευπρόσδεκτοι. Στην διημερίδα θα επιδιωχθεί κυρίως να εξερευνηθούν οι νέες και πολυδιάστατες προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και πιθανές λύσεις σε ερευνητικά ερωτήματα αιχμής και σε αντιπαραθέσεις στο δίκαιο της ΕΕ.

Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή:

  • Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Damian Chalmers, Professor, Law School, London School of Economics
  • Miguel Gardeñes Santiago, Profesor Titular, Law School, Universitat Autònoma de Barcelona
  • Ιωσήφ Κτενίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Ιωάννης Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Βασίλειος Χατζόπουλος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κεντρικοί ομιλητές:

Damian Chalmers, Professor, London School of Economics

Miguel Gardeñes Santiago, Profesor Titular, Universitat Autònoma de Barcelona, Visiting Professor, College of Europe, Natolin campus (Warsaw)

Yulia Mokshina Sushkova, Dean of the Law Department, Ogarev Mordovia State University, Saransk, Russia

Βασίλης Χατζόπουλος, Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Visiting Professor, College of Europe, Bruges, Honorary Asst Professor, University of Nottingham

 Ημερομηνίες και χώρος:

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, 14.00-20.00

Σάββατο 9 Μαΐου 2015, 9.00 – 15.00

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδριάσεων,

Εγνατία 156, πρώτος όροφος,

Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια αυτής της Διημερίδας, οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι νέοι ερευνητές θα έχουν την ευκαιρία:

  • Να παρουσιάσουν ερευνητικά ερωτήματα από την διατριβή τους -ανάλογα με την πορεία τους στην έρευνα- και να λάβουν σχόλια από την συμβουλευτική επιτροπή, άλλους διδακτορικούς φοιτητές και από μέλη ΔΕΠ,
  • Να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των άλλων υποψηφίων διδακτόρων στους αντίστοιχους τομείς που τους ενδιαφέρουν και να συμμετέχουν σε συζητήσεις,
  • Να ακούσουν εξέχοντες καθηγητές του δικαίου της ΕΕ και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις μαζί τους,
  • Να συναντήσουν άλλους υποψήφιους διδάκτορες και καθηγητές με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα και να προωθήσουν τη δικτύωση μεταξύ τους.
  • Να εμβαθύνουν στις πιθανές λύσεις και προτάσεις για το παρόν καθώς και την μελλοντική πορεία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ευπρόσδεκτες είναι εισηγήσεις που αφορούν:

α) τα συνταγματικά ζητήματα της ΕΕ
β) τον πραγματικό και δυνητικό ρόλο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας
γ) την εξέλιξη των αξιών της ΕΕ, καθώς και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες
δ) την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της ΕΕ και τις νέες μορφές διακυβέρνησης
ε) τα προβλήματα και την προοπτική της Εσωτερικής Αγοράς
στ) τις οικονομικές και νομισματικές προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
ζ) τη λειτουργία, τα αποτελέσματα και τις πιθανές μελλοντικές κατευθύνσεις των πολιτικών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ
η) τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο  ως οικονομική δύναμη και
θ) τη δυναμική της διεύρυνσης της ΕΕ και τις επιπτώσεις της.
Τα προαναφερθέντα θέματα και οι λέξεις-κλειδιά είναι μόνο ενδεικτικά. Οι υποβληθείσες εργασίες πρέπει να επικεντρώνονται στα σύγχρονα πρόσφατα θέματα μέσα όλων των τομέων ολοκλήρωσης.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, παρακαλείσθε να υποβάλετε την πρότασή σας στα Αγγλικά στέλνοντας email στο danag@uom.gr και στο chairjeanmonnet@gmail.com, έως τις 15 Απριλίου 2015 περιλαμβάνοντας:

  • Τον τίτλο της εισήγησής σας
  • Περίληψη (μέγιστο 300 λέξεις)
  • Ένα σύντομο βιογραφικό (μέγιστο 150 λέξεις)

Η διαδικασία αξιολόγησης και η επιλογή θα γίνει από την οργανωτική επιτροπή. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής ως τις  18 Απριλίου 2015.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι υποψήφιους διδάκτορες και οι νέοι ερευνητές, θα πρέπει να οργανώσουν μόνοι τους το ταξίδι και την διαμονή τους.

Οι παρουσιάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 15-20 λεπτά. Μετά την κάθε παρουσίαση θα ακολουθήσει μια συζήτηση.

Τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν, αφού εμπλουτιστούν από τις παρατηρήσεις της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, θα δημοσιευθούν σε ένα ψηφιακό τόμο των πρακτικών και θα διανεμηθεί σε CD, δωρεάν. Ο ψηφιακός τόμος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διοργανωτών. Στους επιτυχόντες υποψηφίους θα αποσταλούν ειδικές πληροφορίες για τη σύνταξη εγγράφων τους (μέγιστο 5.000 λέξεις).

Διαμονή σε ξενοδοχείο για μία νύχτα (έως 50 ευρώ / διανυκτέρευση) θα προσφερθεί σε 4 συμμετέχοντες που θα υποβάλουν αίτηση για την επιχορήγηση αυτή, βασισμένη στην περίληψη και τις παρουσιάσεις τους. Οι υποτροφίες θα ανακοινωθούν στο τέλος του συνεδρίου.

Το τελικό πρόγραμμα καθώς και περαιτέρω πληροφορίες για την εγγραφή θα αναρτηθούν στο jmc.uom.gr και http://jeanmonnet.web.auth.gr/en

Οργανωτική επιτροπή:

Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Λίνα Παπαδοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή προτάσεις παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση: danag@uom.gr

With the support of the

JEAN MONNET PROGRAMME-LIFELONG LEARNING PROGRAMME of the European Union

lifelong