Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει διεθνές συνέδριο στις 10 Μαρτίου 2017 στις 10 πμ με θέμα: «Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: μία συνεκτική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις»

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα: «Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: μία συνεκτική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» (From the Common Foreign Security Policy (CFSP) to the European External Action Service (EEAS); a comprehensive approach to EU operations)την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, στις 10 το πρωί, στην Aίθουσα Συνεδρίων στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Διακεκριμένος προσκεκλημένος του Κέντρου Αριστείας είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Swedish Defence University, Δρ. Kjell Engelbrekt, ο οποίος θα μιλήσει για το καίριο θέμα των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων και τη διαμόρφωση μίας συνεκτικής προσέγγισης στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. Η Πλωτάρχης (Lieutenant Commander) Βασιλική Σαρτζετάκη, Διευθύντρια Οικονομικών του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης ΝΑΤΟ) Κρήτης, καθώς και Εκπαιδεύτρια σε θέματα Φύλου, θα μας μιλήσει για ζητήματα φύλου στις ναυτικές επιχειρήσεις ασφάλειας. Στη συνέχεια, η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος ΔΕΣ, Δρ. Φωτεινή Μπέλλου, θα αναλύσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και τη σημασία της για την εφαρμογή μίας συνεκτικής προσέγγισης των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνούς Άμυνας και Ευρωπαϊκής Ανάλυσης, Δρ. Ρεβέκκα Παιδή, θα μιλήσει για το συσχετισμό των «μικρών κρατών» και της συνεκτικής προσέγγισης.

Το δεύτερο πάνελ θα δώσει μια «διαφορετική» ματιά στο θέμα και θα περιέχει την ανάλυση του θεσμικής πλευράς των επιχειρήσεων, και όχι μόνο. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Θαλασσίων Συνόρων (Head of Sea Border Sector) της υπηρεσίας FRONTEX, κ. Γεώργιος Βουρέκας, θα μιλήσει για τον εξελισσόμενο ρόλο της σημαντικής αυτής Υπηρεσίας όσον αφορά τη συνεκτική προσέγγιση. Επιπρόσθετα πολιτικά στοιχεία και στοιχεία “ήπιας ισχύος” (soft power) θα αναλύσει ο Δρ. Γεώργιος Βοσκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος ΔΕΣ. Ο κ. Απόστολος Νικολαϊδης, ως αξιωματούχος για πολιτικά και στρατιωτικά θέματα (civil-military officer) στη Γενική Διεύθυνση των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναλύσει τον ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης στην προώθηση της συνεκτικής προσέγγισης και τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα διεξαχθεί στην αγγλική, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθηση.

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8242&categorymenu=7&tmima=1